Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Kvinnors röst

Musik av Thea Musgrave (f. 1928), Cécile Chaminade (1857–1944), Dora Pejačević (1885–1923), Elfrida Andrée (1841–1929), Dame Ethel Smyth (1858–1928)

Praktfull hyllning till den kvinnliga rösten och rösträtt för kvinnor.

  • Längd

    1 tim 50 min, inkl. 1 paus

  • Spelas

    14 okt. 2021

  • Scen

    GöteborgsOperan, Stora scenen

  • Genre

    Konsert

  • Språk

    -

  • Pris

    120–350 kr

  • Tillgänglighet

När Sverige firar 100 år med rösträtt för alla passar vi på att ge en hyllningskonsert till dem som kämpat för kvinnlig rösträtt genom tiderna. I konserten får du höra allt från legendariska kompositören Ethel Smyths verk March of the women till en ”rösträttskantat” av göteborgaren Elfrida Andrée.

GöteborgsOperan firar den kvinnliga rösten och 100-årsjubileet av det första riksdagsval då kvinnor fick rösta. Konserten var planerad att framföras på internationella kvinnodagen 2021, men sköts på framtiden p.g.a. pandemin.

I en storslagen konsert med hovsångerskan Katarina Karnéus, sopranen Sofie Asplund, GöteborgsOperans Damkör och GöteborgsOperans Orkester, dirigerade av Henrik Schaefer, får vi njuta av musik av kvinnliga tonsättare från 1800-talet och fram till i dag.

Det rikt varierade konsertprogrammet innehåller oboekonserten ”Helios” av den mångfaldigt prisbelönta, skotsk-amerikanska tonsättaren Thea Musgrave – med oboesolist Geoff Cox, ”Callirhoë” (op. 37 ballet symphonique) av den franska tonsättaren Cécile Chaminade, fyra sånger av den ungersk-kroatiska tonsättaren Dora Pejačević med solist Katarina Karnéus, och Göteborgstonsättaren Elfrida Andrées ”Kantat vid internationella kvinnliga rösträttskongressen” – som nu äntligen framförs igen efter 110 års uppehåll. Konserten avslutas med suffragetternas hymn: ”March of the women” av Dame Ethel Smyth.

Under konsertens två sittpauser får publiken möta spoken word-poeten Sara Nihad och höra ungdomar dela med sig av sina tankar om vad de är beredda att kämpa för i dag.

Dirigent

Henrik Schaefer

Solist, mezzosopranKatarina Karnéus
Solist, sopranSofie Asplund

Bilder ur föreställningen

Vad är du beredd att kämpa för i dag? 

11–15 oktober 2021
Föreställningar och samtal om scenkonst och demokrati

I samband med konserten Kvinnors röst arrangerar vi dagar med temat Vad är du beredd att kämpa för i dag? 

Boka din plats till en eller flera aktiviteter genom att e-posta hanna.morau@opera.se. Begränsat antal platser.  Mer information om aktiviteten får du i bekräftelsemejlet om du fått en plats. 

11 oktober kl. 18-20
Workshop med Bataljonen

Lilla scenen

Hur skapas en föreställning på bara två timmar? Det får du prova när scenkonstkollektivet Bataljonen tillsammans med dig skapar en föreställning på temat ”Vad är du beredd att kämpa för idag?”.

12 oktober kl. 14-15
Digitalt samtal inför konserten Kvinnors röst

Du deltar via en länk som du får i bekräftelsemejlet.

13 oktober kl. 17.15-20.00
Två upplevelser på en kväll

Lilla scenen

Musikalen om Frigga

Musikalen om Frigga är ett nytt verk om rösträttskämpen Frigga Carlberg och de rösträttskvinnor som levde och verkade i Göteborg kring förra sekelskiftet. En berättelse full av kämpaglöd och systerskap, kollektiva strider och personliga livsöden. Frigga sätts upp genom ett samarbete mellan Septemberteatern, Altitudteatern, Typ Vuxen, Skapet Scenkonst och regissör Tina Glenvik. Vid detta tillfälle får du uppleva ett mindre utdrag ur musikalen, som har urpremiär våren 2022. 

Manus: Mikaela Alburg och Jessica Högefjord Åslund
Musik: Kajsa Lindvall
Låttexter: Ida-Maria Brunt, Louise Thörner och Kajsa Lindvall
Bearbetning av text till utdrag: Mikaela Alburg och Tina Glenvik
Kostymörer: Isabelle Hjortfors och Amina Schlich
Medverkande på scen: Mikaela Alburg, Ida-Maria Brunt, Tina Glenvik, Louise Thörner, Mia Ohlsson, Josefine Rapp, Julia von Heideken, Jonathan Borg, Jakob Norin, Eva Fritz och Yvonne Thörner.

Hela historien – en klingande föreläsning

Den fristående Operan Den Andra Operan medverkar med sin samtalsserie ”Hela historien”, där de genom musik och berättelser belyser kvinnliga operatonsättare. Den äldsta bevarade operan skrevs av en kvinna år 1625; Ruggiero av Francesca Caccini. Sedan dess har hundratals operor komponerats av kvinnor, många av dem mycket framgångsrika på sin tid. I dag är majoriteten av dem bortträngda ur musikhistorien. Ikväll är det tid för tonsättaren Ingeborg Bronsart von Schellendorfs historia

Medverkande: Hanna Fritzson (sopran), Magdalena Fronczak (ciceron), Karin Birgersson (pianist)

15 oktober kl. 18.45-21.00
Artivism - poesi och samtal med Olivia Bergdahl

Lilla scenen

Poeten Olivia Bergdahl läser sina dikter och samtalar kring temat Vad är du beredd att kämpa för i dag? Olivia Bergdahl är en ständigt turnerande scenpoet och författare. Hon har bland annat startat poesi- och stråkkvartettgruppen Olivias Poesiorkester, gett ut skivan Eldorado och den kritikerhyllade romanen Efter Ekot.

Därefter följer ett samtal om artivism – art + activism – som leds av Malin Aghed och Hanna Morau.