Gå till sidans huvudinnehåll
Dans

Here not here

Dansverk av Maxine Doyle och Es Devlin

Välkommen in i labyrinten!

  • Längd

    Del 1: ca 40 min, Del 2: ca 60 min

  • Spelas

    21 jan. — 18 feb. 2022

  • Antal föreställningar

    10

  • Scen

    GöteborgsOperan, Stora scenen

  • Genre

    Dans

  • Pris

    225–450 kr

  • Tillgänglighet

Förbered dig på en upplevelse som inte liknar någonting du tidigare varit med om. Here not here är en poetisk dansresa - följ med på en omvälvande färd som tar själva operahuset i besittning. Du kan välja helhetsupplevelsen där båda delar ingår, eller att endast se föreställningen på Stora scenen.

”Makalöst att skåda.” (Expressen)
”Doyle är en scenkonstnär vars verk har förmågan att förändra människor i grunden.” (Expressen)
”Vindlande vandring bland minnen och fantasier.” (Göteborgs-Posten)
”Uppskattar närkontakten med de suveräna dansarna.” (Göteborgs-Posten)
”Suggestivt och ljuvligt kusligt” (Aftonbladet)
”En klockren iscensättning.” (Aftonbladet)
”Suveränt och samspelt.” (Danstidningen)
”Stundom så starkt att ögonen tåras.” (Alba)
”Koreografisk totalupplevelse.” (Alba)
”Kittlande wow-känsla.” (Borås Tidning)
”Ett måste för den som gillar immersiv scenkonst.” (Borås Tidning)

Danskvällen Here not here består av två fristående delar: en vandringsföreställning genom operahuset och en föreställning på Stora scenen. Du kan välja helhetsupplevelsen där båda delar ingår, eller att endast se föreställningen på Stora scenen.

Trailers

Trailers

Akt 1
Akt 2
Musikvideo: Am I Here av Rachael Dease

Here not here är det första samarbetet mellan koreografen Maxine Doyle, internationellt känd för sina omfattande, platsspecifika verk med kompaniet Punchdrunk, och konstnären Es Devlin, vars enorma skulpturala installationer har visats på museum och gallerier över hela världen, liksom på teater-, opera- och konsertscener (Bregenz, La scala, Beyoncé, U2, The Weeknd) och vid OS-ceremonierna i London och Rio de Janeiro. 

Here not here är skapat i nära samarbete med hela GöteborgsOperans Danskompani. För den nyskrivna musiken står kompositören Rachael Dease och för kostymdesignen Bregje van Balen.

Akt 1 - vandringsföreställning

Som publik tas du med på en labyrintisk resa genom ett operahus fullt av berättelser. Upptäck en värld full av fantasieggande installationer och dansande kroppar fångade i evigt limbo.

Akt 2 - föreställning på Stora scenen

Tillbakalutad i salongsstolen får du bevittna den fristående fortsättningen, en storskalig upplevelse där dansarna dansar med sina demoner i en spegellabyrint, på jakt efter ljuset.

Du kan välja helhetsupplevelsen där båda delar ingår, eller att endast se föreställningen på Stora scenen.

Bra att veta om akt 1 för dig som vill uppleva hela Here not here

Akt 1 sker delvis utomhus (under kortare stunder). Du behöver kunna gå och stå i cirka 40 minuter och själv kunna ta dig upp och ner i trappor. Vandringen innehåller trånga utrymmen, närhet till dansare och annan publik samt starka ljud.

Du som köper en biljett till akt 1 med tidig starttid kommer att få en paus på cirka 1 timme före akt 2. (Restaurang, bar och café är öppna.)

Till dig som har tillgänglighetsbehov

För att köpa biljett till våra tillgänglighetsanpassade turer av Akt 1, vänligen kontakta biljettkassan på 031-13 13 00 eller biljetter@opera.se

Nyfiken på Here not here?

Am I Here av Rachael Dease

Få som upplevt dansföreställningen Here not here kan ha missat låten Am I Here, skapad och starkt framförd av den prisbelönta och kritikerhyllade australiska artisten Rachael Dease. Nu släpps låten för gratis lyssning i hela världen – vilket aldrig tidigare skett med en originallåt ur ett dansverk med GöteborgsOperans Danskompani.

För Rachael Dease har det två år långa samarbetet med föreställningen varit väldigt speciellt. Hon beskriver Maxine Doyle, Es Devlin och GöteborgsOperans Danskompani som ”kreativt disciplinerade, öppenhjärtiga och varma människor”.

– Låtar som kommer till dig fort är oftast de som hänger kvar. Am I Here är ett exempel på det. Sångtagningen är kvar från min allra första inspelning av låten. Den är inte perfekt och lite stökig, men när jag försökte göra om det, lät det helt enkelt inte rätt längre. Orden är främst från en text av Maxine, som blev en konstant referenspunkt för oss i arbetet. Och det som skapas av alla datorer, maskiner, gränssnitt och program, är bara andning och ljud. Det är mänskligt.

Nyfiken på Here not here?

Lyssna på musiken
Digital introduktion
Teaser
Dansarna repeterar i studion

Angelina Allen, Jesse Bechard, Benjamin Behrends, Dan Langeborg, Tsung-Hsien Chen, Zander Constant, Danielle de Vries, Miguel Duarte, Zachary Enquist, Sabine Groenendijk, Mai Lisa Guinoo, Janine Koertge, Valērija Kuzmiča, Fan Luo, Yasmin Mahmoud, Micol Mantini, Pascal Marty, Rachel McNamee, Einar Nikkerud, Riley O'Flynn, Anna Ozerskaia, Duncan C Schultz, Endre Schumicky, Frida Seidel, Satoko Takahashi, Lee-Yuan Tu, Christoph von Riedemann, Arika Yamada, Joseba Yerro Izaguirre, Ingeborg Zackariassen, Amanda Åkesson

Bilder ur föreställningen

I bild:  Miguel Duarte|Foto:  Tilo Stengel

Så här såg det ut när dansarnas rörelser spelades in med motion capture-teknik så de kunde förvandlas till avatarer i VR.

Vi utforskar framtidens digitala scenkonst och GöteborgsOperans Danskompani blev avatarer.

Under repetitionerna av världspremiären av dansföreställningen Here not here har delar av föreställningen digitaliserats med hjälp av tekniken Motion Capture. Tekniken fångar dansarnas minsta rörelser och får 3d modellerna att röra sig och se ut som dansarna. Med hjälp av VR kan besökare komma in i den digitala världen och komma våra dansare helt nära. Här har vi haft glädjen att jobba med en rad experter då detta är ny mark för oss.

Tack till Västra Götalandsregionens digitaliseringsstab, Göteborg & Co, Visual Arena, Atvis samt Gorki Glaser-Müller för ett riktigt spännande samarbete.

Kultur ❤ Näringsliv när det är som bäst!