Gå till sidans huvudinnehåll
En pianist sitter och spelar piano. Han är lyst i svala färger, och på kulissen bakom finns en bild av ett stormigt hav.
Konsert

Jupitersymfonin och Dödens ö

Sergej Rachmaninov (1873–1943) Dödens ö, symfonisk dikt, op. 29. Carl Maria von Weber (1786–1826) Konsertstycke i f-moll för piano och orkester, op. 79. W. A. Mozart (1756–1791) Symfoni nr 41 i C-dur KV 551 “Jupitersymfonin”

Orkesterkonsert med musik av Mozart, Rachmaninov och von Weber.

  • Längd

    Ca 1 tim 50 min, inkl. 1 paus

  • Scen

    Stora scenen

  • Genre

    Konsert

  • Pris

    150–410 kr

  • Tillgänglighet

Köp biljetter

En konsert med tre verk som alla har en koppling till det övernaturliga.

Vilken musik passar bättre i mörka november än Rachmaninovs underbart dystra ”Dödens ö”? Tondikten är inspirerad av ett av symbolismens mest kända verk, en målning av Arnold Böcklin där en eka spöklikt närmar sig en enslig ö. I den olycksbådande musiken anas rytmen av åror, eller kanske andetag.

Veckan före konserten är det premiär för Carl Maria von Webers övernaturliga opera Friskytten på Stora scenen. Samma dag som operan hade urpremiär skrev Weber klart ett konsertstycke för piano och orkester – och det passar vi på att spela här. Solist är GöteborgsOperans pianist Michael Sikich.

Mozarts mest fulländade symfoni är hans sista, den så kallade ”Jupitersymfonin”, Symfoni nr. 41. Ett närmast mirakulöst mästerverk. Smeknamnet Jupiter lades till långt efter Mozarts död. Om det syftar på planeten, den romerske guden eller på giganten Mozart själv låter vi vara osagt.

Dirigent är Aivis Greters, som även dirigerar den nya uppsättningen av Mozarts opera Trollflöjten.

Kalender

Inga träffar

Du kanske också skulle gilla: