Skapa
Avdelningen Skapa samlar vår verksamhet som rör barn och unga, familj, medskapande och deltagande. På Skapa arbetar vi med tillgänglighet på alla fronter; här utvecklar vi konsten och bereder plats åt röster som sällan hörs. Här arbetar vi också för att nå ut med vår verksamhet till de som inte tror att operahuset är något för dem.
Läs mer om Skapa här
Foto: Harald Nilsson
Engagemang på djupet
Tack vare Swedbanks stöd kan vi skapa mer digitalt innehåll och på så sätt nå ut till fler unga människor med vår scenkonst, såväl i regionen som nationellt.
Tillsammans med Rädda Barnen låter vi barn och unga bekanta sig med vår verksamhet. Tack vare Swedbank bjuder vi in dessa nyfikna unga att upptäcka scenkonst hos oss. I februari 2022 såg de dansföreställningen Here not here. Det är engagemang som känns på djupet.
Inom ramen för Skapa samarbetar GöteborgsOperan med en mängd verksamheter: institutioner, föreningar, skolor och civilsamhället. Nedan följer exempel på några av våra samarbeten.
Nätverket Universell scenkonst
Nätverk inom Västra Götalandsregionen där GöteborgsOperans båda Skapa-avdelningar (Opera/drama resp. Dans) ingår. Nätverkets fokus är att lyfta kunskap och samarbeta kring hur vi skapar inkluderande scenkonst av, för och med alla, oavsett funktionsvariationer. I nätverket ingår GöteborgsOperan, Regionteater Väst, Big Wind, Spinn, Språng, Konstra, Move and mind och tillgänglighetskonsulent från Kulturförvaltningen i Västra Götaland.
Rädda Barnen
GöteborgsOperan arbetar ständigt med att bredda och fördjupa uppdraget som kulturutövare i regionen. Vi är ett operahus för alla. Men det finns grupper som sällan eller aldrig får möjlighet att ta del av vad vi gör. Samarbetet med Rädda Barnen innebär att fler människor får tillgång till kultur och möjlighet att vara delaktiga och påverka vår verksamhet. I Barnkonventionen, som är svensk lag, står det att alla barn har rätt till kultur. GöteborgsOperan och verksamheten Skapa kan bidra till att erbjuda scenkonst till de grupper som Rädda Barnen redan når, och när fler röster får höras skapas ännu bättre scenkonst. Rädda Barnen-samarbetet är därför en viktig pusselbit i Skapas stora nätverk.
I arbetet med barnoperan Sandvargen, baserad på de populära barnböckerna, deltog en referensgrupp bestående av unga föräldrar med barn i förskoleåldern.
Ungdomsbiennalen
Långsiktigt samarbete med Göteborgs Kulturskola, med start i dåvarande kulturskolan i Angered, där elever och personal från GöteborgsOperan möts i konstnärliga projekt. Ungdomarna får besöka operahuset och vi åker till ungdomarna där de är. Även GöteborgsOperans Ungdomskörer är en del i samarbetet.
Fokis: Folkbildning och kultur i samverkan
Ett samarbete mellan folkhögskolor och kulturinstitutioner inom Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. I nätverket ingår flertalet folkhögskolor i Västra Götaland och de större konstnärliga institutionerna såsom GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Angereds Teater, Folkteatern, Röda Sten Konsthall, Kulturförvaltningen i Västra Götaland m. fl. Målet är dels att låta så många folkhögskoleelever som möjligt komma till GöteborgsOperan, dels att fördjupa samarbeten med extra intresserade skolor.
Kulturskolan
Skapa samverkar med kulturskolan i Göteborg. Vi samarbetar också gärna med övriga kulturskolor i regionen. Hösten 2019 inleddes ett nära samarbete med dåvarande kulturskolan i Angered och deras scenkonstprojekt Ungdomsbiennalen, se närmare beskrivet nedan. Hösten 2020 utvidgades samarbetet till Hisingens kulturskola och deras Tvåornas kör som årligen hålls på Stora scenen.
Vokalensemblen Arctic Light i Piteå
2019–2022
Flerårigt samarbete mellan GöteborgsOperans Ungdomskör och kören Arctic Light i Norrbotten.
Syftet är att utforska och utveckla körsången samt mötas genom den, skapa nya verk, utbyta kunskap med andra sångare på hög nivå samt visa på möjligt samarbete trots stora avstånd.
SKF
2014
När vi spelade Kristina från Duvemåla (2014) hjälpte SKF till med att skapa illusionen av ett böljande sädesfält. SKF stod för ställdonen som drog upp 5 000 strån, egentligen bambupinnar, ur en gummimatta på scengolvet.
Foto: Tapio Vanhatalo