Projektdeltagare Matti Arbiv berättar om Möt Ministeriet
Den som har upplevt GöteborgsOperans Danskompani blir berörd. I ett försök att få fler ungdomar som jag att få upp ögonen för vår lokala kronjuvel och den nutida dansen initierades projektet Möt Ministeriet. Vi är ett 15-tal ungdomar och med oss ett antal dansare från kompaniet samt projektansvariga. Grundläggande för den varma och välkomnande atmosfären under workshopen är att vi gör allting tillsammans. Vi står alla på samma grund – proffs som amatör.
Namnet på vår workshop, Möt Ministeriet, syftar på ett kommande dansverk: Ministeriet för olösta känslor. Den norske koreografen Jo Strømgren fick en idé om att med dans gestalta de känslor som vi undertrycker till följd av att de helt enkelt saknar konkreta lösningar. I april har föreställningen världspremiär på Lilla scenen och den vänder sig främst till oss ungdomar. Förutom att vi deltagande får ge förslag på dessa “olösta känslor” låter Möt Ministeriet oss även beskåda skapandeprocessen på nära håll och att själva, genom dans, tolka några av våra egna dilemman.
I Jo Strømgrens humoristiska och aningen teatraliska anda serveras vi peruker, kavajer och hattar för att, om vi vill, krydda dansen med tillgjorda karaktärer. Vi får ett dilemma att tolka genom rörelse, men får själva skapa koreografin. Vägledning och frihet. Dilemmat som min grupp skulle tolka genom dans handlade om hur olika kulturer och generationer hälsar och hur dessa olika sätt kan krocka. En av dansarna förklarade: ”Det finns så mycket som vi gör automatiskt, för att vi har gjort det så många gånger innan. Testa att konkretisera rörelserna. Tänk på varenda detalj i hur du, till exempel, sträcker fram en hand för att hälsa.” Två andra dansare kom med tips som: ”Tänk parkour! Du tar hela tiden omvägar med dina rörelser”, ”Växla mellan stora och små rörelser!”, ”Testa att variera mellan olika tempon”.
Vi har fått lekfulla övningar som öppnar oss för allt vad modern dans kan vara. I grunden handlar de om att få dansa fritt, utan stränga befallningar. I stället får vi en sorts vägledning som utmanar fantasin och låter kroppen utforska nya rörelser. Till exempel fick vi var och en räkna upp fyra enkla rörelser som röstinspelades efter varandra och som tillsammans blev en sorts muntlig koreografi som överförs till valfria rörelser genom olika känslolägen, olika hastigheter, konkreta eller abstrakta rörelser, stående eller liggande dans. Förutom att dansa har vi fått se oss omkring i huset. Lyssna och ställa frågor till personer som tillskärare, som jobbar med att sy speciellt anpassade kläder för dansarna, i vilka de bekvämt ska kunna utföra stora och hastiga rörelser. Det har hänt att dansarna har varit iklädda tajta pennkjolar eller åtsittande kostymer på scen, vilket bl.a. tillskärarna gör möjligt.
Projektet Möt Ministeriet låter oss bli inspirerade av varandra. Trots att vissa bland de deltagande dansar åtta gånger i veckan och har dansat under hela sina liv och vissa mer tycker om att syssla med film eller mest tycker om att rita så finns ingen känsla alls av konkurrens i rummet. Med början i september 2018 och genom tre årstider djupdyker vi ner i danskompaniets aura. Det är ett livgivande eldorado som alltför många av våra jämngamla inte har någon aning om att de missar. Vår strävan är att upplysa dem om vilken guldgruva de sitter på. Snart börjar repetitionerna för Ministeriet för olösta känslor. Då kommer vi från Möt Ministeriet att få närvara och beskåda hur ängsliga i-landsproblem, som vi motvilligt relaterar till, mirakulöst omvandlas till förlösande konst.
I bild: Matti Arbiv