Gå till sidans huvudinnehåll

Ringen – en grönare opera

År 2018–2021 satte GöteborgsOperan upp Wagners Nibelungens ring i en uppsättning som tog vårt miljöarbete ytterligare steg framåt. Vi ville skapa scenkonst med miljövänligare lösningar och lära oss hur vi kunde göra hållbarhet till en aktiv del i konstnärliga val. Läs mer

En föregångare

GöteborgsOperan har alltid arbetat helhjärtat med miljöfrågor och anses vara en föregångare i branschen. Många av förändringarna har börjat som initiativ och idéer hos medarbetarna. Tillsammans letar vi ständigt efter nya områden där miljöarbetet kan bli ännu bättre, och tack vare alla förbättringar minskar vårt energibehov varje år. Miljöarbetet genomsyrar hela organisationen och syns i stort som smått: från vilken typ av färg som används i dekorverkstaden till närvarostyrd belysning. Huset har både fjärrvärme och fjärrkyla. På taket finns solcellspaneler motsvarande tre tennisplaner.

I operahuset används grön el och fjärrvärme (Bra Miljöval) och i vår hyrda magasinslokal har vi valt till grön el medan fjärrvärmen är konventionell. Ständiga energieffektiviseringar, såsom utbyte till LED-belysning, arbete i visualiseringsstudio, byte och trimning av ventilation samt närvarostyrd belysning och prognosstyrning, har kontinuerligt minskat vår energianvändning.

Återbruk och återvinning är integrerad i scenografiarbetet. Målet är att återanvända dekoren så långt det går, även om det varierar stort mellan olika uppsättningar. Vi har modulsystem där allt går att riva och bygga upp igen. Det finns också stommar till dekoren som väggar, vagnar, trappor och strukturer som kan användas flera gånger. Där det går använder vi remmar i stället för tejp och skruv i stället för lim.

Systematiskt miljöarbete

GöteborgsOperan har arbetat i enlighet med miljöledningssystemet ISO 14001 sedan 2004. Det innebär att verksamheten uppfyller gällande miljölagstiftning och uppdragsgivarnas förväntningar samt dagligen arbetar systematiskt och strategiskt med hållbarhetsfrågor.

År 2011 blev GöteborgsOperans Restaurang (inklusive caféer, barer och personalmatsal) certifierad enligt Svanen. Året därpå tog GöteborgsOperan – som första opera-/teaterhus i Norden och det andra i Europa – steget vidare till certifiering enligt ISO 14001.

ISO 14001:2015-certifikatet

 

Återbruk i Operashopen

En väska från Madame Butterfly, en necessär från Cabaret, en duk från Carmen. Varje uppsättning på GöteborgsOperan har en egen föreställningsbild i tyg på utsidan av huset. 110 kvadratmeter scenkonst som återanvänds och i vår kostymateljé blir till unika, eftertraktade designobjekt.

Biodling

Som en symbol för hållbarhetsarbetet fungerade operahusets tak under flera år som boplats för 50 000 medarbetare. Ett logiskt inslag i repertoaren eftersom honung gör gott för slitna sångarhalsar. Bin kommunicerar dessutom genom dans, precis som GöteborgsOperans Danskompani. Sommaren 2020 fick bina flytta till Trädgårdsföreningen där de fortsätter sitt arbete för en biologisk mångfald och hållbar värld. Honungen säljs varje år i Operashopen.

Just nu arbetar vi med

Det finns också områden där GöteborgsOperan har svårare att nå sina uppsatta mål. Just nu arbetar vi till exempel med att ytterligare minska vår energiförbrukning och antalet flygresor.